Over mij

“Alles begint met een eerste ontmoeting, het startpunt van ieder verhaal.”

Maaike Broos - Filmmaker & Corporate Antropoloog

Corporate Antropologen kijken naar organisaties als stammen met een eigen leefwereld, gedragscodes en rituelen. Als antropoloog ben je altijd op zoek naar de DNA in het verhaal. Of dit nu het politie uniform is, de impact van een nieuwe technologie of de essentie van een boek of wetenschappelijk onderzoek. Een Corporate Antropologische film is anders!

Een Corporate Antropologische film neemt de kijker mee naar het onbewuste en maakt ongrijpbare onderwerpen weer grijpbaar. Maaike Broos creëert haar opdrachten in samenwerking met opdrachtgevers. Dit betekent dat het formuleren van de opdracht al onderdeel is van het antropologische filmproces. We schrijven altijd een script voor de film om een verhaal te vertellen die raakt in emotie en gesprekken opent zowel intern als extern de organisatie. Een Corporate Antropologische film helpt tijdens transities om inzicht te geven in patronen binnen organisaties, anders te gaan kijken en de essentie of ‘de bedoeling’ van een organisatie weer nieuw leven in te blazen.

In gesprek met..

Als Corporate Antropologen kijken we ook naar het breder perspectief op dilemma’s of maatschappelijk vraagstukken zoals op de huidige Corona crisis. Kijk hier de aflevering ‘ZORG TALKS’ waarin ik als side kick van Sander Kleikers aan tafel zat met Hans in ’t Veen, Jeroen Smit, Lucien Engelen, Joyce Schiffers, over het spanningsveld tussen de economie enerzijds en de zorg anderzijds. Peter Heerschop sloot af met een inspirerend betoog. Ik mocht afsluiten met het inspirerende verhaal over de grondlegster van de verpleegkunde en ‘Lady with the lamp’ - Florence Nightengale.

Bekijk zorgtalks: https://www.mednet.nl/nieuws/zorgtalks/

ZORG TALKS

Cultuurcentrum Rozet in Arnhem organiseerde een online live talkshow ‘Me, Myself And I’ rondom het thema identiteit als onderdeel van de tentoonstelling Mode en Identiteit van de Fashion Design Festival Arnhem (FDFA). Als host mocht ik in gesprek met journalist Pete Wu, historicus en dramaturg Selm Wenselaers en oprichter Stichting InDifferent, Elmar Nooteboom. Het was een oprecht en diepgaand gesprek over identiteit die vloeibaar is en veranderd met de tijd. Mensen nemen steeds meer hun ruimte in: ‘Ik ben en mag er ook zijn’. Dit geeft hoop voor jongeren die zelf een narratief mogen kiezen dat bij hen past.

Bekijk en luister hier dit open gesprek: https://bit.ly/3w7c8Cj

Me, Myself And I – online talkshow over identiteit

Cultuurcentrum Rozet in Arnhem organiseerde een online live talkshow ‘Me, Myself And I’ rondom het thema identiteit als onderdeel van de tentoonstelling Mode en Identiteit van de Fashion Design Festival Arnhem (FDFA). Als host mocht ik in gesprek met Dauvia Nijenhuis, Mirte Engelhard en Patrick Hiemstra waarbij dit thema als een rode draad door hun werk en creaties loopt. Een ontwapenend gesprek over het dragen van je verhaal en jezelf mogen laten zien met al je vrouwelijke en mannelijke vormen en alles wat daar tussen zit.

Bekijk en luister dit ontwapende gesprek: https://bit.ly/3qEoP6K Draag je verhaal – online talkshow over mode en identiteit

Petra Kuipers, auteur van het Boomhutgevoel - gids voor inspirerend projectleiderschap - en initiator van de Nieuwe Leiders Podcast. Een podcast vol inspiratie en informatie voor formele en informele leiders. Als organisatie antropoloog en filmmaker mocht ik met haar in gesprek over leiderschap en Jazz. Wat heeft Jazz te maken met leiderschap?

Beluister de aflevering hier: https://lnns.co/5YCwZteoDQB

. ‘Leiders zijn geen dirigenten maar improviseren in samenwerking met mensen in organisaties’